woensdag 21 mei 2014

Slim shoppenLaatst keek ik weer eens in het Style yourself boek. In het begin ergens staat een stukje over slim shoppen. Dat leek me wel leuk en handig om met jullie te delen! Denk je dat je de tips wel kan gebruiken? Dan moet je vooral verder lezen :)

(De tips gaan over het kopen van kleding)


Maak een kei harde selectie
Maak ruimte in je kast door alles wat versleten is, niet goed past of op een andere manier verkeerd is, weg te geven of te verkopen. Kijk dan naar de kleren die wel precies goed zijn en schrijf op welke eigenschappen die hebben. Zo kun je meer kleding vinden die je geld waard zijn.


Maak een lijstje
Welke kledingstukken heb je altijd al willen hebben? Heb je binnenkort een feest of een andere gelegenheid waarvoor je iets speciaals nodig hebt? Dat zijn de dingen die je bovenaanzet.

Hou je aan je plan
Winkels zijn zo ontworpen dat ze je verleiden tot aankopen die niet je bedoeling waren. Je lijstje kan je de kracht geven om onnodige aankopen te weerstaan. Aan de andere kant moet shoppen natuurlijk ook leuk zijn, dus als je verliefd wordt op iets wat niet op je lijst staat, ga je gewoon een blokje om en denk je er even over na.

Met lege handen naar huis?!
Koop nooit iets wat niet perfect is: dat gaat ten koste van het budget dat je ook kunt uitgeven aan kleding die je écht geweldig vindt. En laat je niet verleiden door koopjes - als het perfect is, prima. Maar koop het alleen als je het ook voor de volledige prijs zou willen hebben.

Neem andere meningen met een korreltje zout
Shoppen met je vriendinnen kan super zijn. Ze kunnen je inspireren of iets laten passen wat je zelf niet zou pakken. Maar hoeveel ooohs en aahs je ook krijgt, koop iets alleen als je er zelf ook weg van bent.
Wanneer smijten met geld en wanneer zuinig doen?
Als er iets in je garderobe ontbreekt en je vindt daarvoor een prachtig, maar prijzig kledingstuk: altijd doen! Want als je daarvoor iets goedkoops neemt, kun je dat gat elk jaar weer vullen en dat is uiteindelijk duurder. Maar soms is een goedkoop jurkje of topje net wat je nodig hebt. Je basics draag je vaak en daarnaast mag je ook best elk jaar een paar goedkope trendy dingen kopen.

Kwaliteit herkennen
Wat voor kledingstuk het ook is, de naden moeten strak en recht zijn (tien steken per 2,5 cm), en als je aan de zoom trekt, moeten er geen draadjes losschieten. Knopen moeten goed vastzitten en ritsen moeten soepel op en neer gaan. Als het kledingstuk een patroon heeft, moet dat recht zitten bij de zoom.
 Insider tip: labels die geweven zijn in plaats van gedrukt, zijn een teken van kwaliteit.Verstand van vintage
Het kan een hele onderneming zijn om vintagekleding te vinden die bij jouw garderobe past, maar de beloning is groot: zo vind je stukken die trends overstijgen en waar je lang plezier van kunt hebben. Controleer het kledingstuk voor je het koopt wel op vreemde luchtjes en vlekken (die zullen er niet meer uit gaan) en kijk of de stof niet hard is geworden, of verbleekt. Hou het kledingstuk tegen het licht om te zien of er geen scheuren of gaten in zitten. Speciale details zoals parelmoeren knoopjes of stevige stoffen waar het patroon diep in verankerd zit, zijn tekens van kwaliteit.

Virtueel shoppen
Online shoppen kan geweldig zijn: hier kun je unieke kledingstukken voor een mooi prijsje vinden. Maar er zijn een paar valkuilen. Om te beginnen moet je je maten opnemen en vergelijken met de maattabellen die je in de meeste webshops vindt. (het is handig als je al meer kleding van hetzelfde merk hebt en weet hoe hun maten vallen). Verder moet je de beschrijving goed lezen en de zoomfunctie gebruiken. Bestudeer het kledingstuk goed om te zien of het niet beschadigd is (vooral als het vintage is) en of je het patroon, de kleur en details echt leuk vindt. Controleer tot slot wat het retourbeleid is, voordat je iets koopt. Als je tevreden bent, kun je je abonneren op een nieuwsbrief, zodat je op de hoogte blijft van de koopjes op jouw favorieten sites.


Zo, dat waren de tips. Ik vind dat er echt handige tussen zitten!
Ken jij trouwens het boek Style yourself al? En ga jij deze tips gebruiken?

2 opmerkingen:

  1. Handige tips! Ik zorg meestal dat als ik ga shoppen ik setjes shop, zodat het altijd bij iets past en ik geen onzin koop ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke tips! Ik ben qua kleding heel erg kieskeurig en koop niks als het niet perfect is én goedkoop haha, wat er bij mij soms voor zorgt dat ik nooit zoveel kleding koop. Op beauty producten word ik veel sneller verliefd in dat opzicht.

    BeantwoordenVerwijderen