zaterdag 5 april 2014

Tips van Maart


En dan is maart ook alweer voorbij! Voordat je het weet is het meivakantie en dan hoef je/ik nog maar een paar weken naar school! Oké, even terug naar nu. Maart is dus voorbij, dat betekent dat ik 31 tips/weetjes heb gelezen van mijn scheurkalender. Vandaag deel ik de 10 leukste/handigste tips met jullie! Een trend onder cosmeticafabrikanten is het vermelden van 'zonder parabenen' op de verpakking. Wat zijn parabenen eigelijk en zijn ze echt zo schadelijk? Parabenen zijn conserveringsmiddelen waarvan een lange tijd werd gedacht dat ze een negatieve invloed op de hormoonhuishouding hadden. Inmiddels is bewezen dat dit niet waar is.
Bevat een product geen parabenen, dan zitten er zeker andere bewaarmiddelen in. Want zonder zou je pot crème binnen no time vol zitten met allerlei nare (en schadelijke!) bacteriën en schimmels. 'Zonder parabenen' is dus niets meer dan een verkooppraatje


Heb je last van ruwe plekjes rond je gelakte nagels, check dan of de lak die hebt gebruik formaldehyde bevat. Dit is een giftige stof die niet alleen huidirritaties kan veroorzaken, maar ook hoofdpijn en zelfs ademhalingsmoeilijkheden. Ga op zoek naar nagellak zonder formaldehyde of andere schadelijke chemicaliën zoals DBP en tolueen.

Houd bij het aanschaffen van producten rekening met je huidtype. Om te weten welk huidtype je hebt, kun je de volgende test doen: maak voordat je gaat slapen je gezicht goed schoon met een reiniger. Zorg ervoor dat er geen spoortje make-up achterblijft. Neem de volgende ochtend een tissue en druk die tegen je hoofd. Als er geen vetsporen zichtbaar zijn, heb je een normale tot droge huid. Zijn er vage vetsporen te zien, dan heb je een normale tot vette huid. Zie je een duidelijke vette afdruk, dan is je huid ook uitgesproken vet.


Hoe zuiver water ook is, echt goed voor de huid is het niet. Kijk maar eens wat het met je (douche)kraan doet, of je waterkoker. Die kalkresten liegen er niet om. Dat komt omdat het water in Nederland vrij hard is, waardoor zeepresten niet goed oplossen. En precies die zeepresten zorgen voor een trekkerig gevoel na het douchen of reinigen.
Gebruik je altijd water om je gezicht te reinigen, doe dit dan met lauwwarm water. Maar nog beter is om rozenwater te gebruiken.

5 dont's op beautygebied
- Het verwijderen van dode huidcellen is goed om de werking van je gezichtscrème te bevorderen. Maar overdrijf niet. Je huid hoeft niet net zo te glimmen als je keukenvloer!
- Hoe gek het ook klinkt, gebruik geen middelen tegen acné als je een onzuivere huid hebt. Deze middelen zijn ontworpen om bacteriën tegen te gaan en puistjes uit te drogen. Maar helaas drogen ze de rest van het gezicht ook uit. Licht scrubben, desinfecteren en hydrateren is het beste
- Je nachtcrème overslaan om je huid te laten 'ademen'. Dit is een fabel. Je huid bestaat uit cellen die net als vissen water nodig hebben om te overleven. En juist 's nachts krijgt je huid de kans te herstellen. Gebruik dus altijd een moisturizer!
- Gebruik geen scrubhandschoen voor je gezicht. Dit is niet hygiënisch.
- Teveel producten gebruiken. Zo raken juist je poriën verstopt.


3 haartips:
- Was het haar niet iedere dag. Voel je je niet comfortabel met ongewassen haar, doe dan alleen wat shampoo in je haarwortels.
- Een feestje in het vooruitzicht? Doe de avond ervoor een beetje olijfolie en water in een verstuiver en spray dat op je haar. Op de dag zelf, ziet je haar er na het wassen en stylen dan mooi glanzend en rijk uit.
- Tips voor het föhnen: blaas warme lucht in je haar om het in vorm te krijgen en gebruik koude lucht om het op z'n plek te houden

Dat haar dood is, betekent dat je het kunt afknippen zonder dat het pijn doet of gaat bloeden. Haar groeit uit haarzakjes in de huid. En elk haarzakje bestaat weer uit een zenuw, spier en bloedtoevoer. Via de bloedvaten worden voedingsstoffen aangevoerd naar elk afzonderlijke haar. De conditie van je haar hangt dus nauw samen met je voeding. Een goede shampoo kan de conditie van het haar verder verbeteren.


Was een bijzonder kleding niet te vaak om slijtage te voorkomen. Draag het voor de gelegenheid waarvoor je het hebt gekocht en kleed je daarna om. Je kunt kleding zelf  'stomen' door het op te hangen als je gaat douchen. Of leg het onder een natte theedoek en strijk het op de juiste temperatuur.

De lente is begonnen! Tijd voor meer kleur. Check deze kleurenlijst voor de effecten:
Geel: verfrissend, kalmerend, verlaagt de bloeddruk, zuivert het bloed, verhoogt vrolijkheid en humor
Groen: geeft balans en harmonie, verhoogt de communicatie, helpt bij slapeloosheid, geïrriteerdheid en uitputting
Blauw: brengt zuurstof aan, verfrist het zenuwstelsel, helpt tegen hoofdpijn, maagklachten en oogontsteking.
Rood: stimulerend voor het lichaam en geest, helpt bij vermoeidheid en depressie
Oranje: stimuleert optimisme, helpt bij nierproblemen, chronische verkoudheid en ademhalingsproblemen.
Paars: rustgevend, bevordert de nachtrust, stimuleert de innerlijke balans, is goed voor de groei  van de botten, versterkt de verbeelding.
(dit zijn niet directe oplossingen voor problemen/klachten)
Heb je vaak last van hooikoorts, astma of chronische verkoudheid. Stap dan over op kaas van grasgevoerde koeien van de biowinkel, of probeer eens kaas en melk van geiten of schapen. De kans is groot dat je klachten verminderen, omdat deze soorten weinig histamine bevatten. Het stofje dat jeuk, roodheid en zwelling veroorzaakt. Ook grasboter is beter dan gewone door de gunstige vetzuren.

Dat waren de 10 tips!
Welke tip vind jij het handigste?

4 opmerkingen:

 1. Wat een hoop fijne tips! Vooral voor de haar verzoringstips vind ik erg handig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een goede tips! De laatste over kaas is voor mij wel een goede tip, ik heb astma waar ik de laatste dagen steeds meer last van heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk artikel zeg! En handige tips ook :D
  liefs x

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Handige tips zeg! :) Ik gebruik ook graag rozenwater :)

  BeantwoordenVerwijderen