vrijdag 25 oktober 2013

Tips om in balans te blijven


Ik heb een abonnement op een tijdschrift en daar stond deze maand een best interessant artikel in over Ayurveda. Jullie denken vast van: "wat is dat nou". Nou dat dacht ik ook. Ayurveda is een eeuwenoude Indiase wijsheid die het lichaam en de geest als één ziet, dus in balans. Er stonden dus ook een paar tips bij en die wil ik wel met jullie delen!Ik wil jullie eerst in het kort nog vertellen wat Ayurveda inhoudt. In de Ayurveda grijpen we terug naar de basis van de natuur. De natuur is opgebouwd uit vijf elementen: ruimte, lucht, water, vuur en aarde. Het ene element overheerst meer dan het andere, zo zit dat ook in de mens. In de Ayurveda hebben ze ontdekt dat deze elementen zich combineren in drie groepen, de dosha's. Wil je weten welke bij jouw past klik hier om er meer over te lezen.

De tips om in balans te blijven
- Eet zo natuurlijk en kleurrijk mogelijk. Des te meer natuurlijke kleuren op je bord. Des te meer soorten smaken en vitamines je naar binnen krijgt.- Ik denk dat de meeste dit al doen, maar ik heb hem er toch nog bijgezet. Luister regelmatig naar muziek waar jij blij en ontspannen van wordt.

- Wij, mensen, eten graag een lekker tussendoortje. Een lekker en gezond tussendoortje (tijdens het leren of als je een energiedip hebt) zijn amandelen, het liefst blanke, ongezouten.


- Misschien herken je dit wel: je bent moe, maar je komt niet in slaap door je hersenen die nog druk bezig zijn. Leg dan een washandje/doekje met een paar druppels lavendel olie langs je kussen of lavendel geurstokjes. Je kan ook van tevoren douchen met lavendeldouchegel. Lavendel werkt namelijk rustgevend. Je moet dan natuurlijk wel de geur lekker vinden. Als je een zware/emotionele dag hebt gehad, kun je ook het beste je gevoelens van je afschrijven op een blaadje of dagboek als je dat hebt.  - Ga ook minstens een keer per week een uur lang lekker in de natuur wandelen, fietsen, sporten, skeeleren of gewoon zitten (zonder op je mobiel te kijken). Gewoon even lekker genieten.

Dit waren de tips die in het artikel Ayurveda stonden. Hopelijk kun je ze een beetje gebruiken!Geen opmerkingen:

Een reactie posten