donderdag 19 juni 2014

School: hoe ga ik te werk?



School.. Het blijft lastig. Allemaal die vakken, veel huiswerk en dan nog die proefwerkweek! Dan de stress die er ook nog bij komt kijken bij sommigen. Verschrikkelijk! Gelukkig is dit schooljaar al bijna voorbij. Voor mij begint volgende week vrijdag de laatste proefwerkweek al!  Het ging echt snel..
Het leek me wel leuk/handig om mijn manier van leren te delen met een aantal tips erbij. Misschien heb je er wel wat aan of helemaal niet. Lees je mee?




Huiswerk

Huiswerk, het verschilt enorm per les. De ene leraar geeft bergen huiswerk en de ander geeft niet eens huiswerk op. 
1) De allerbeste tip: werk vooruit! Probeer alles wat je op een dag al hebt opgekregen ook te maken. Ook al krijg je het maandag op en is het pas voor vrijdag, maak het! Op lange termijn is het veel handiger. Hoe langer je wacht, hoe groter de berg huiswerk! En als je echt geen zin hebt, maak dan de helft of maak een klein beginnetje. Misschien ga je wel vanzelf door :p.


Als je veel huiswerk hebt, houd dan een keer een pauze van tien of vijftien minuutjes. Ga even niksen, eet een koekje of aai een dier! Als je maar even afleiding hebt. Je moet dan wel zorgen dat je ook weer terug aan het werk gaat. (Dat wil bij mij nog wel eens misgaan!)

2) Wat ook helpt is met het stomste/saaiste vak te beginnen. Ik vind natuurkunde zo saai en stom om te maken, daar begin ik dus mee. Daarna gaat het meestal al een stuk sneller. 

3) Vaak krijg je ook woordjes (Frans of Duits) op om te leren. Acht van de tien leerlingen leren deze niet. Ik geef het toe dat ik dit ook niet altijd doe. Als ik het doe dan merk hoe super handig het eigenlijk is. Je hoeft dan voor het proefwerk ze alleen maar te herhalen. Hallo vrije tijd! :) Je hoeft ze niet meteen uit je hoofd te kunnen, aandachtig lezen/doorkijken is ook al heel wat. Als je dan gaat leren voor je proefwerk dan heb je al vaker zo'n 'oh ja' momentje.



Proefwerken en so's

Dat huiswerk was allemaal oefenen, nu komt het echte werk. De proefwerken en so's! Ik geef mijn tips per 'soort' proefwerk/so
Woordjes/zinnen leren
1) Met woordjes leren is het meestal dat je een eigen manier moet vinden die bij jou werkt. Ik begin zo'n 2 à 3 dagen van tevoren. Als ik voor drie dagen kies, leer ik de eerste dag de helft en de tweede dag de andere helft. Tot slot herhalen. Als ik twee dagen doe, dan leer ik ze allemaal in een keer. Hoe ik ze leer: Ik verdeel ze in blokjes van 5 à 8 woordjes. Eerst lees ik ze hardop (zachtjes :p) en daarna vraag ik mezelf af door een papiertje op het antwoord te leggen. Zo ga ik door totdat ik ze allemaal heb gehad. Op het laatst herhaal ik ze nog een keer en dan even later nog een keertje. Desnoods schrijf ik de moeilijke op. De dag voor het so/proefwerk nog even herhalen.


2) Wat ik ook wel eens doe, is ze eerst eens goed doorkijken. Dan ga ik ander huiswerk maken of eventjes met iets anders bezig zijn. Als ik daarmee klaar ben, leg ik een papiertje op de antwoorden en schrijf ik de antwoorden op die ik denk. Daarna met een rode pen verbeteren. Dat werkt ook goed bij mij. Zo krijg je een makkelijk overzicht of je nog even hard moet gaan leren of alleen nog een paar keer herhalen.. Gewoon overschrijven werkt ook! :) Zo let je goed op de spelling, vaak zie je dat over het hoofd. Bij een spelling so schrijf ik ze altijd over, dan ken ik ze in een keer al (ongeveer..)


Lappen tekst (geschiedenis, aardrijkskunde etc)
Dit zijn toch wel de lastigste vakken om te leren. Je weet nooit wat je kunt verwachten. Vooral geschiedenis is lastig. 
1) Maak samenvattingen! Dat is erg handig om zo'n lappen tekst even in te korten, je kunt er makkelijker mee leren. In de tekst zelf staan meestal veel voorbeelden of andere 'onnodige' tekst. Alles netjes in een samenvatting, begrippen eronder en daar is je perfecte samenvatting :) Als ik mijn samenvatting klaar heb, lees ik hem door en markeer een aantal dingen.


2) Jaartallen van geschiedenis zijn ook zo lastig! Alles gebeurde vlak achterelkaar en er gebeurde ook nog eens heel veel. Ik pak vaker mijn boek erbij en Microsoft Word en maak een tabel met alle jaartallen op volgorde. Vaak zet ik de begrippen er ook nog onder of belangrijke opdrachten.

3) Je hebt natuurlijk ook opdrachten moeten maken, vraag eens welke opdrachten belangrijk zijn voor je proefwerk of welke handig zullen zijn. Markeer deze en maak ze opnieuw of typ ze over. 
Ik weet dat mijn geschiedenisleraar heel vaak opdrachten letterlijk uit het werkboek haalt, dus wat ik doe: ik typ gewoon alle opdrachten over. Meestal valt het wel mee hoeveel het is of ik pak de lastigste paragrafen. Het ziet eruit als een samenvatting, maar zijn eigenlijk gewoon de opdrachten. Één keer deed ik dat niet en ik had ook een lager punt. Dit werkt dus goed voor mij!

4) Begrippen leren is ook heel belangrijk. Die helpen je met de tekst te snappen en vormen ook een soort samenvatting. Wij krijgen met aardrijkskunde vaak leg dit uit, leg dat uit of welk begrip past hierbij? Daarom schrijf ik ze altijd over. Daarvan leer je veel, schrijven! :)


Bètavakken (natuurkunde, wiskunde etc)
Hiervan heb ik maar één tip: maak opdrachten opnieuw en maak oefentoetsen! Herhaal opdrachten die vaker terug kwamen in het huiswerk, die komen meestal terug in je proefwerk.


Wat ik de laatste tijd ook wel eens doe, is alle formules op een rijtje opschrijven met erbij wat ze betekenen en wat ze uitrekenen. Zo krijg je een heel overzichtelijk lijstje met welke formules je moet kennen. 
Zo'n bètavak is vooral inzicht hebben en formules toepassen. Helaas is niet iedereen daarvoor in de wieg gelegd. Ik helaas ook niet.. Geef mij maar Frans en Duits en die talenvakken :p

Dat waren waren mijn proefwerktips. Ik heb ook een leerschriftje, hierin schrijf ik woordjes over of zinnen. Maar schrijf ik ook korte samenvattingen. 

En dat waren mijn leertips! Ik ben benieuwd wat je van dit soort artikelen vindt en hoor graag als je vaker zo'n artikel over school(tips) wilt. Niet iedereen zal het interesseren, maar velen hebben er (misschien) wel wat aan :) 
Dus wat vind jij van mijn tips en hoe leer jij het beste?

3 opmerkingen:

  1. Hé, dat van fotosnthese moest ik ook kennen! Goede tips! <3

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Handige tips! Ik ga volgend schooljaar naar de middelbare dus weten hoe andere het doen is wel handig.

    BeantwoordenVerwijderen